miercuri, 10 aprilie 2013

plantatie de agris



Plantatiile de agris se amplaseaza de regula pe terenuri cu expozitie sudica, iar plantatul se face toamna sau primavara, in gropi de 20-30 cm, dispuse la distante de 1-1,2 m intre plante pe rand si la 2,5-3 m intre randuri la densitate de 3300 plante / ha. Din butasii sau marcotele plantare, dupa 3-4 ani de crestere se formeaza tufe cu 4-6 tulpini principale, care se garnisesc cu ramuri de rod. Agrisul poate fi condus p espalier, cu trunchi, dupa aceleasi reguli ca si la coacaz, tulpinile roditoare palisandu-se pe sarmele spalierului in pozitie vertical. De mentionat ca se monteaza 2-3 sarme, prima la 60-80 cm de la sol, iar urmatoarea la 40 cm, tulpinile fiind dispuse in evantai.

Taierile de fructificare constau in eliminarea tulpinilor imbatranite si inlocuirea lor cu altele tinere emise din zona coletului si in inlaturarea ramurilor rupte sau bolnave. In cazul cand plantele se conduc cu trunchi, taierile de fructi
ficare urmaresc rarirea lastarilor la distant de 10-15 cm pentru o buna luminare a coroanei si mentinerea unui echilibru intre crestere si rodire.
Productiile obtinute sunt de 4-6 kg/tufa, respective 12-15 t / ha. Fertilizarea se face la plantare si apoi periodic cu 30 t gunoi de grajd, precum si administrarea a cate 40 -80 kg / ha azot, 50-80 kg / ha fosfor si 80-120 kg / ha potasiu, calculate in substanta activa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu